Majoran

liegender Majoranzweig

U antičkim vremenima majoran je bio poznat kao začinsko bilje ljubavi, a danas mnogim jelima daje cvetni i smolasti ukus koji podseća na citruse.

liegende Majoranzweige

Majoran kao začinsko bilje

Majoran ima sladak, lagan, cvetni i topao ukus. Slatki majoran blagog ukusa je posebno popularan u Evropi – nalazi se na većini polica sa začinima u regionu. Afrodita, boginja ljubavi i lepote, pojavila se iz mora i popela na ostrvo Kipar. Na tom ostrvu je rastao majoran, pa nije čudno što je postao poznat kao začinsko bilje ljubavi! Smatrano je da biljka sadrži ljubavne čini zbog čega su mlade nosile majoran kao krunu i to je trebalo da ih blagoslovi velikim brojem dece. Čak i u vreme starog Rima, aromatični miris slatkih listova je bio neodoljiv.

Familie beim Essenaufgeschnittener Braten mit Majoran bestreut

Upotreba

Majoran je pronašao put do kuhinje mnogih zemalja i sada se ova mediteranska biljka može naći u mnogim tradicionalnim jelima. U centralnoj Evropi se često koristi u jelima od mesa, mlevenom mesu i kobasicama. Majoran je savršen dodatak pečenoj guski i jelima od povrća i krompira. Najfiniji ukusi majorana se ističu u punom sjaju u kombinaciji sa biberom, muskatnim oraščićem, majčinom dušicom i klekom. Majoran često može da se pomeša sa origanom, iako ova dva začina imaju prepoznatljivo različit ukus. Majoran ima suptilniji ukus od origana, zbog čega se češće koristi u visokoj kuhinji (haute cuisine).

Savet!

Osušeni majoran ne bi trebalo da se priprema predugo – najbolje je da se doda jelu neposredno pre serviranja.

blühender Majoran
Ursprungsgebiet von Majoran auf der Weltkarte: Kleinasien

Biljka

Majoran pripada porodici nana, zbog toga je u srodstvu sa bosiljkom, ruzmarinom, žalfijom, majčinom dušicom i origanom. Majoran je endemska biljka Anadolije i Kipra, a danas se ova višegodišnja biljka uzgaja širom oblasti Mediterana, u centralnoj i istočnoj Evropi i Egiptu. Raste do oko 30 cm u visinu i ima cvetove u nijansama od svetlocrvene do bele boje. Optimalni ukus se osigurava ako se listovi oberu pre nego što biljka procveta. Klima ima veliki uticaj na kvalitet biljke, zbog čega majoran koji se uzgaja u toplijim oblastima ima mnogo intenzivniji ukus, intenzivniju zelenu boju i mnogo veći sadržaj esencijalnih ulja.

Činjenice

Latinski naziv
Origanum majorana, Majorana hortensis
Porodica
Porodica usnatica (Lamiaceae)
Drugi nazivi
Slatki majoran, mirisni mažuran, majuran
Poreklo
Anadolija

Otkrijte više

Mirođija

Dill Kotanyi Detail