Majčina dušica

Schwebender Thymian

Intenzivan, prodimljen i aromatičan ukus majčine dušice prisutan je u svakom mediteranskom jelu. U antičkim vremenima majčina dušica je korišćena za dobijanje naklonosti boginje Afrodite.

liegende Thymianzweige

Majčina dušica kao začinsko bilje

Majčina dušica je među najvažnijem začinskim biljem koje se koristi u mediteranskoj kuhinji. Prodimljen, blago topao, biljni ukus podseća na karanfilić i prisutan je u mnogim tipičnim mediteranskim jelima. Majčina dušica se takođe dugo koristila u medicinske svrhe, još u vreme stare Grčke i Egipta. Drugi naziv majčine dušice, timijan, potiče od grčke reči thymos što znači „dim“. Ovo začinsko bilje se pali u grčkim hramovima kao znak posvećenosti Afroditi, boginji ljubavi, njegovim očaravajućim dimom.

Zubereitung von TeigtaschenRavioli mit Thymian gewürzt

Upotreba

Svi delovi majčine dušice mogu da se koriste kao začinsko bilje – svežanj stabljika se koristi kao začin za sve vrste supa, sosova i paprikaša. Uglavnom, koriste se samo listovi pošto drvenaste stabljike ne mogu da se jedu. Skoro je nemoguće pronaći klasično mediteransko jelo koje ne sadrži ovo svestrano začinsko bilje: Majčina dušica pretvara pice, sosove za pastu, živinu, jela od ribe i mesa, kozji sir, salate i marinade u kulinarska iskustva. Sušena majčina dušica ima mnogo intenzivniji ukus nego kada je sveža, zato je važno da uzmete to u obzir kada je dodajete jelima.

Savet!

Sušena majčina dušica se takođe koristi za pravljenje kupke: dodajte oko 100 grama majčine dušice u kipuću vodu, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i dodajte u vodu za kupanje.

Thymian Pflanze in der Natur
Ursprungsgebiet von Thymian auf der Weltkarte: Mittelmeerraum

Biljka

Na nekim jezicima majčina dušica ima i naziv „kraljica planina“ pošto njeno ljubičasto i roze cveće krasi planinske padine oko Mediterana. Ovaj nizak žbun je u srodstvu sa majoranom, origanom, bosiljkom i ruzmarinom – može da poraste do visine od 40 centimetara. Njegovi majušni listovi sadrže do šest procenata esencijalnih ulja i imaju dlačice sa donje strane. Ima na stotine vrsta majčine dušice i ukusi tih različitih vrsta mogu značajno da se razlikuju. Baštenska majčina dušica, koja je popularna u centralnoj Evropi, je takođe poznata pod nazivom „obična majčina dušica“ i ima balansiran ukus koji se slaže uz skoro sve.

Činjenice

Latinski naziv
Thymus vulgaris
Porodica
Porodica usnatica (Lamiaceae)
Drugi nazivi
Obična majčina dušica, baštenska majčina dušica, engleska majčina dušica, letnja majčina dušica, zimska majčina dušica
Poreklo
Oblast Mediterana

Otkrijte više

Majoran

liegender Majoranzweig