Kleka

fliegende Wacholderbeeren

Bobice kleke su jedini začin koji se dobija od četinara. Smolast, sladak, drvenast ukus kleke slaže se uz divljač, meso i ribu, kao i uz konzerviranu hranu i kiseli kupus.

Wacholderbeeren in einer Schuessel

Kleka kao začin

Iskreno govoreći, bobice kleke i nisu prave bobice, to su okrugle šišarke. U osušenom obliku imaju topao, blago sladak, smolast i drvenast ukus koji podseća na zrna roze bibera. Odličan su dodatak jelima od divljači, pitama, kiselom kupusu, supama i sosovima, a koriste se i za dimljenje i konzerviranje nekih sastojaka. Međutim, ove bobice su poznatije zbog upotrebe u proizvodnji džina nego zbog kuvarstva. Kleka se koristi kao začin samo u određenim oblastima – njena popularnost je mahom ograničena na severnu Evropu, Francusku, Nemačku i Austriju.

geschnittenes KrautSauerkraut mit Bratwürsteln

Upotreba

Kleka se odlično slaže uz piment, biber, lovor, beli luk, majoran i posebno ruzmarin. Bobice bi pre upotrebe trebalo nežno da se izmrve u avanu sa tučkom da bi se njihov ukus oslobodio u jelu. Pošto kleka ima intenzivan ukus, ne bi trebalo da dodate više od šest do osam bobica odjednom. Cele bobice se uglavnom vade pre serviranja jer imaju veoma intenzivan i kiseo ukus kada se zagrizu – preporučujemo da bobice kleke stavite u platnenu vrećicu ili kesicu za čaj kada ih dodajete u paprikaš i zapečena jela da biste lakše mogli da ih izvadite.

Savet!

Kleka je takođe odličan izbor za deserte. U kombinaciji sa pimentom, kolačima sa jabukom i kruškom daje jedinstven i neverovatan ukus!

Wacholderpflanze mit Beeren
Wacholder Landkarte Edit

Biljka

U zavisnosti od vrste, bobice kleke rastu na stablu u obliku stuba ili malog žbuna. Biljka je bila poznata još u antičkim vremenima, ali ukus njenih bobica je postao zaista popularan tek u 15. veku. Iako je kleka takođe endemska vrsta u Severnoj Americi i Aziji, posebno je prisutna u alpskim zemljama i koristi se u nacionalnim jelima tih zemalja. Danas se najveća količine kleke dobija iz berbe samonikle kleke u Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj. Sadržaj esencijalnih ulja zavisi od porekla kleke: Što južnije rastu, bobice sadrže više esencijalnih ulja.

Činjenice

Latinski naziv
Juniperus communis
Porodica
Porodica čempresa (Cupressaceae)
Drugi nazivi
Obična kleka, kedar, crveni kedar
Poreklo
Evropa, Severna Amerika, Azija

Otkrijte više

Komorač

fliegender Fenchelsamen