Ruzmarin

schwebender Rosmarinzweig

Aromatičan, smolast i blago gorak ukus ruzmarina podseća na bor i eukaliptus. Pošto je simbol ljubavi, njegove mirisne grančice su korišćene za venčanja.

liegender Rosmarinzweig

Ruzmarin kao začinsko bilje

Ruzmarin je neka vrsta vuka samotnjaka jer se njegov intenzivno smolast i gorak ukus ne slaže sa mnogim drugim začinskim biljem i začinima. Napravite kombinaciju ruzmarina sa belim lukom, korom limuna, majčinom dušicom ili morskom soli da biste dobili pun ukus listova. Ukus ruzmarina nalik na bor takođe se odlično slaže sa pinjolima, maslinovim uljem i crvenim vinom. Ruzmarin je dugo smatran za simbol ljubavi. U grčkoj mitologiji, ova biljka se povezuje sa Afroditom, boginjom ljubavi. Smatralo se da svadbeni venac ispleten od grančica ruzmarina na venčanju predstavlja ljubav i odanost bračnog para.

gewürztes und mariniertes Fleisch auf einem GrillFächerkartoffeln mit Rosmarin gewürzt

Upotreba

Sveži i sušeni listovi ruzmarina se koriste kao začin. Ne raspadaju se kada se izlože visokim temperaturama ili kada se dugo kuvaju, zbog čega su idealni za grilovana jela i paprikaše. Aroma svežeg ruzmarina je slična boru i ima suptilan nagoveštaj kleke. Sušeni ruzmarin, sa druge strane, ima predivno gorak i smolast ukus. Njegov blago gorak ukus savršeno upotpunjuje ukus sosova i ragua, i gotovo da nema začinskog bilja ili začina koji bolje ide uz grilovanje. Ruzmarin je takođe odličan začin za ribu, morske plodove, jagnjetinu i divljač.

Savet!

Da biste grilovanoj hrani dali prodimljen ukus ruzmarina, dodajte listove direktno na žar. Hrana će upiti predivan nagoveštaj smolaste arome koji neće preovladati nad drugim ukusima.

Rosmarin Pflanze in der Natur
Ursprungsgebiet von Rosmarin auf der Weltkarte: Mittelmeerraum

Biljka

Ruzmarin potiče iz oblasti Mediterana i predstavlja osnovni deo italijanske i francuske kuhinje. Igličasti listovi zimzelenog žbuna su odavno postali veoma popularni – ruzmarin je korišćen u severnoj Evropi još u srednjem veku, iako je vrlo slabo otporan na mraz. Danas se ovaj žbun uzgaja u Engleskoj, SAD i Meksiku. Pošto je deo porodice nana, ruzmarin je u srodstvu sa žalfijom, majčinom dušicom, bosiljkom, nanom, majoranom i origanom. Njegov latinski naziv rosmarinus znači „rosa mora“ što se verovatno odnosi na njegovo poreklo na obali Mediterana.

Činjenice

Latinski naziv
Rosmarinus officinalis
Porodica
Porodica usnatica (Lamiaceae)
Drugi nazivi
Kompas trava, kompas biljka, polarna biljka, rosa mora
Poreklo
Oblast Mediterana

Otkrijte više

Šafran

fliegende Safranblüte