Kotanyi Geschichte Fabriksgebäude

Stvaramo istoriju više od 140 godina

Koji je savršeni recept za kompaniju čija je specijalnost poboljšanje sveta ukusa? Potrebno je više od začinske paprike – potrebni su nam strast i inovativni duh.

1881

Sve je započelo snom

U mladosti, Janos Kotányi je sanjao da putuje svetom i otkriva različite egzotične začine i začinsko bilje. Taj san ga je inspirisao da koristi egzotične začine kako bi usavršio tradicionalnu kuhinju svoje zemlje. On je 1881. godine u svom rodnom gradu Segedinu, u Mađarskoj, osnovao kompaniju koja nosi njegovo ime. Pustio je u rad prvi mlin za začinsku papriku i započeo proizvodnju mađarske začinske paprike po ličnom receptu.

Janos KotanyiJanos Kotányi oko 1880. godine
alte Kotányi Fabrik in Ungarn
1884

Velika potražnja za divnim aromama

Mnogi su se za kratko vreme zaljubili u mešavinu začinske paprike, a posebno je bila popularna među visokim društvom Beča. Zato je Janos Kotányi započeo prvu ekspanziju otvorivši prvi ogranak u oblasti Döbling u Beču. Kompanija je nastavila da cveta, a mešavine začinske paprike su ubrzo dostigle neslućeni uspeh.

alte Kotányi Fabrik in UngarnFabrika u ulici Billrothstraße 1884. godine
1912

Fini začini za visoko društvo

Janos Kotányi je do sada već dostigao elitne krugove, postavši zvanični snabdevač carskih i kraljevskih dvorova. Od tog trenutka, kompanija Kotányi postala je neizostavni deo dvorske kuhinje.

gezeichnetes Bild von einer kaiserlichen TafelArtur Halmi: Hoftafel (Večera na dvoru), crtež, 1898 © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Međunarodni uspeh

Brz ekonomski rast burnih dvadesetih godina takođe je podstakao poslovanje koje je započeo Janos Kotányi. Pored mlina za začinsku papriku u Segedinu, izgradio je i mlin za začine, što mu je omogućilo da proširi asortiman začina i unese daleke kulinarske svetove u domaću kuhinju. Izvozio je u metropole kao što su Budimpešta, Berlin, Minhen, Boston i Njujork.

ursprümgliche Paprikafabrik in SzegedinKotányi mlin za začinsku papriku oko 1910. godine
1925

Kvalitet rada ostaje u porodici

Hans Kotányi je imao 37 godina kada mu je otac Janos predao rukovodstvo nad kompanijom, kako bi Kotányi bila i ostala porodična kompanija. Tri decenije kasnije, brat i sestra Hedwig i Friedrich postali su sledeća generacija porodice Kotányi koja će predvoditi kompaniju. Pod njihovim rukovodstvom došlo je do ulaganja u dodatne ogranke kompanije Kotányi i dalje širenje poslovanja sa začinskim biljem i začinima.

Hausfassade mit ursprünglicher Kotányi Werbung

Fotografija: Daniel Gerersdorfer za Ghostletters Vienna, reklama za Kotányi iz 1963. godine

1981

Nova generacija za stogodišnjicu

Naspram ponosnih 100 godina istorije kompanije Kotányi, Erwin Kotányi je bio veoma mlad kada je preuzeo kompaniju sa samo 24 godine. Nakon preuzimanja, počeo je da preusmerava fokus kompanije na Centralnu i Istočnu Evropu. Međunarodna perspektiva koju je započeo njegov čukundeda Janos dobila je novu dimenziju.

Erwin Kotányi umgeben von GewürzenErwin Kotányi je posvećeni proizvođač začina.

Aromatični ukus ne poznaje granice

Od kasnih '80-ih do ranih '90-ih godina, kompanija Kotányi je ulagala u Centralnu i istočnu Evropu, pre svega snabdevajući Mađarsku, Češku Republiku, Poljsku, Rumuniju, Sloveniju, Slovačku, Letoniju i Litvaniju. Ubrzo su usledile Srbija, Bugarska, Bosna i Hercegovina i Ukrajina, a kompanija je takođe počela da se probija na tržišta Nemačke, Italije i Rusije.

Geschichte Landkarte Aus Gewuerzen
1989

Oblikovanje istorije na novoj lokaciji

Kompanija Kotányi je nastavila da polaže temelje budućeg uspeha preseljenjem sedišta na novu adresu 1989. godine. Najsavremeniji centar za razvoj i proizvodnju nalazi se u Volkersdorfu, u blizini Beča.

Wolkersdorf Geschichte

Centar kompanije Kotányi u Volkersdorfu, u blizini Beča

2003

Na tržište stupa prava inovacija

Mlin začina iz Kotányi asortimana. Jedinstveni mlin i ergonomski dizajn olakšavaju praćenje najnovijih trendova u svetu začina, kulinarstvu i uživanju u hrani. I danas se koristi u mnogim zemljama širom sveta.

Kotányi Pfeffer bunt in MühleMlin, krupno i sitno mlevenje
2006

Kotányi začini osvajaju Kinu

Kompanija Kotányi nastavlja svoju priču o uspehu, ovog puta šireći međunarodno poslovanje ka istoku, uključujući Kinu.

Mühlensortiment zum Start am chinesischen Gewürzmarkt
2007

Moderna logistika za bezbednu nabavku

Kompanija Kotányi otvorila je novi logistički centar u Volkersdorfu, odakle dobavlja robu za sve klijente iz Austrije, Nemačke i Italije.

Logistik In WolkersdorfLogistika u proizvodnim halama u Volkersdorfu
2018

Kompanija Kotányi je na kraju 2018. godine imala vodeću poziciju na

Obim uspeha proporcionalan je veličini te zemlje. Od 2018. godine kompanija Kotányi je bila jedna od vodećih kompanija na ruskom tržištu.

View Of The Red Square From The Moscow River
2019

Kotányi je lice ukusa

Kompanija Kotányi je pokrenula novu komunikacionu kampanju kako bi istakla senzorne kvalitete začinskog bilja i začina. Slogan „Začini mi život“ naglašava vezu između individualnosti, raznolikosti i uživanja, a uživanje u tradicionalnim, prirodnim Kotányi proizvodima dostiže sve više mesta širom sveta.

Spice Up My Life Werbeplakat in Wien
2021

Proslavljamo 140 godina inspiracije

1881. godine, János Kotányi otvorio je svoju prvu prodavnicu začinske paprike i začina. Od tada smo ostali verni svom cilju: Kotányi nadahnjuje radost kuvanja. Kroz nove proizvode, uzbudljive recepte i našu posvećenost ekološkoj održivosti, svet činimo malo ugodnijim.

History Page Logo Rs
2021

Logistika sutrašnjice

Logistički centar izgrađen 2007. godine proširen je za tri nove hale na kraju godine, čime je stvorena ukupna površina od 5.700 m². 25 zaposlenih radi ovde kao raskrsnica između korisničkog servisa i logistike kako bi se što efikasnije upravljalo međunarodnim snabdevanjem, koristeći najsavremeniju tehnologiju i sistem upravljanja skladištem koji je individualno prilagođen Kotanjiju.