Crni biber

schwebender schwarzer Pfeffer

Biber je začin sa mnogo podvrsta i izobiljem boja i ukusa. Crni biber ima intenzivno ljut i jak ukus.

schwarzer Pfeffer auf einem Holzlöffel

Crni biber kao začin

Različite boje zrna graška ne prikazuju samo različite ukuse, već i koliko je začin ljut. Zeleni biber ima najblaži ukus, dok zrna crnog bibera imaju najljući i najintenzivniji ukus. Biber je daleko najčešći začin i koristi se u kuhinjama širom sveta. Mnogo bitaka je vođeno zbog njegovog vrednog ploda koji se zove zrno bibera i dugo je bio iste vrednosti kao zlato. Republika Venecija je blisko povezana sa zrnima bibera: Venecijanska posrednička trgovina biberom je bila izuzetno važna sve do 16. veka.

Würzen von Fleisch in der Pfannemariniertes Fleisch am Grill

Upotreba

Isto pravilo koje važi za crni biber važi i za druge vrste bibera: Najbolje je da se zrna bibera melju neposredno pre korišćenja da bi se dobio optimalan ukus. Crni biber daje posebno intenzivnu ljutinu kada se doda jelu kao celo zrno i kuva dugo. Kada je samleven, biber ne bi trebalo da se kuva predugo, jer će izgubiti ukus. Kao univerzalni začin, crni biber je izuzetno svestran i često se uparuje sa govedinom, a posebno goveđim šniclama. Biber bi trebalo da se doda mesu tek nakon dinstanja, jer može da postane gorak kada se izloži visokoj temperaturi.

Savet!

Da biste dobili savršen začin za šnicle, jedan minut zapecite par zrna bibera u suvom tiganju i grubo ih sameljite u avanu sa tučkom. Zatim pomešajte mleveni biber i so i pospite isprženu šniclu tom mešavinom.

Pfeffer Pflanze mit unreifen Pfeffer
Ursprungsgebiet von schwarzem Pfeffer auf der Weltkarte: Indien

Biljka

Biber je bio luksuzna hrana u Malabaru na obali Indije tokom perioda od oko 4000 godina. Zrna bibera su stigla u Evropu u 4. veku pre nove ere. Začin je korišćen u kulinarstvu još u vreme antičkog Rima. Plodovi zimzelene biljke bibera se koriste kao začin. Biljka ima velike listove sa dugom stabljikom, a svaka vlat ima 20–30 bobičastih koštunica veličine zrna graška. Unutar ovih plodova se nalazi seme. Da bi se dobio crni biber, plodovi se beru kada postanu blago žute boje, nakon toga se suše. Naboranu, tamnobraon boju i prepoznatljiv ukus dobijaju u toku procesa fermentacije.

Činjenice

Latinski naziv
Piper nigrum
Porodica
Porodica bibera (Piperaceae)
Poreklo
Indija

Otkrijte više

Čurukot

fliegende Schwarzkümmelsamen