Origano

liegender Oreganozweig

Origano daje mediteranskoj kuhinji topao, aromatičan i blago opor ukus. Italijanski iseljenici su svojim jelima doprineli da ova biljka postane poznata širom sveta.

liegenden Oreganozweig

Origano kao začinsko bilje

Origano ima zeljast, blago prodimljen i topao ukus sličan majoranu i majčinoj dušici. Ova mediteranska biljka je jedinstvena po tome što ima jači ukus kada je osušena nego kada je sveže ubrana. Ima nekoliko podvrsta origana, iako neke imaju veoma sličan ukus. Osušeni i mleveni listovi ove višegodišnje biljke se koriste kao začin za jelo. Ali origano dugo nije korišćen za pripremu hrane izvan Italije i Grčke: Njegova trenutna reputacija jednog od osnovnih začina je zasluga italijanskih iseljenika koji su svetu predstavili ovaj začin preko pice i paste, nakon čega je on postao veoma popularan.

Gaszpacho mit Oregano gewürztOregano, wie er zerschnitten wird

Upotreba

Origano je izuzetan dodatak za meso, ribu, sir, morske plodove i salate. Pošto zadržava ukus u toku pripreme, odličan je za upotrebu u sosovima. Po pitanju ukusa, origano je odličan izbor za kombinovanje sa maslinama, paradajzom, kaparom i selenom. Ako koristite osušeni origano, zapamtite da možete da ga koristite umerenije nego sveži origano i da postignete isti efekat. Pored grčke, turske i italijanske kuhinje, origano je veoma prisutan i u američkoj kuhinji: Može da se doda u teksaško-meksička jela kao što su burito i enčilada ili tipičnim američkim jelima sa roštilja sa marinadama i sosovima radi postizanja bogatijeg ukusa.

Savet!

Ako koristite svež origano, najbolje je da ga dodate na kraju. Sa druge strane, osušeni origano bi trebalo da se doda najmanje 15 minuta pre kraja pripreme hrane da bi se oslobodio pun ukus.

Oregano Pflanze
Ursprungsgebiet von Oregano auf der Weltkarte: Mittelmeerraum

Biljka

Stabljike origana su dlakave, crvenkaste boje i imaju listove različite veličine. Biljka se u antičkim vremenima koristila u medicinske svrhe. Verovatno zbog visokog sadržaja esencijalnih ulja zbog kojih ova višegodišnja biljka ima tako intenzivan ukus. Danas se origano uzgaja u oblast Mediterana. Promenljivi klimatski uslovi, godišnje doba i tlo imaju veliki uticaj na ukus origana. Kada izgovaramo reč „origano“, naglasak je trećem slogu – na slogu „ga“. Originalno ime origana na grčkom jeziku znači „radost planine“ zbog činjenice da uspeva na velikoj nadmorskoj visini.

Činjenice

Latinski naziv
Origanum vulgare
Porodica
Porodica usnatica (Lamiaceae)
Drugi nazivi
Obični origano, divlji majoran, origanum
Poreklo
Oblast Mediterana

Otkrijte više

Peršun

fliegendes Petersilienblatt