Muskatni oraščić

liegende Muskatnüsse

Nekada davno vodila se borba oko trgovine cvetom i semenom stabla muskatnog oraščića. Danas je njegov smolasti i slatki ukus najčešće prisutan u prazničnim pecivima.

Muskatnüsse in einer Schale

Muskatni oraščić kao začin

I seme (muskatni oraščić) i ljuska (macis) ove biljke se koriste kao začin. Evropska i azijska kuhinja ne mogu ni da se zamisle bez toplog, smolastog i slatkog ukusa muskatnog oraščića. Kada su Portugalci otkrili indonežanska ostrva Banda u 16. veku, čuvali su izvor muskatnog oraščića kao tajnu. Sto godina kasnije, svrgnuli su ih Holanđani koji su određeno vreme imali monopol nad začinom. Međutim, golubovi koji su pravili društvo mornarima preneli su seme drveta na susedna ostrva i tako se začin proširio.

Schälen von KartoffelnKartoffelpuree in einer Schüssel

Upotreba

Muskatni oraščić je poznat kao praznični začin, kao i cimet, zvezdasti anis i karanfilić. Uglavnom se koristi u tortama, pecivima i drugim slatkim poslasticama, ali može da se koristi i za obogaćivanje ukusa pirea od krompira, ragua, kobasica i različitih mediteranskih, indijskih i arapskih jela od povrća i mesa. Čak i klasični bešamel sos zahteva prstohvat mlevenog muskatnog oraščića. Muskatni oraščić odlično ide uz kardamom, biber, đumbir, karanfilić i cimet – zapravo, dobro se slaže uz bukvalno svaki začin! Macis se tradicionalno koristi za slatka jela, a muskatni oraščić je odličan za obogaćivanje ukusa pikantnih jela i mlečnih proizvoda.

Savet!

Nemojte da dodate muskatni oraščić mesu i ribi pre prženja jer ovaj začin brzo može da postane gorak kada je izložen visokoj temperaturi.

Muskatbaum mit Früchten
Ursprungsland von Muskatnuss auf der Weltkarte: Indonesien

Biljka

Drvo muskatnog oraščića raste do 20 metara u visinu i svake godine rodi između 1500 i 2000 plodova veličine breskve. Svaki plod sadrži seme – muskatni oraščić – koje se nalazi u narandžasto-crvenoj ljusci – macis. Nakon sušenja u trajanju od nekoliko nedelja, muskatni oraščić se vadi iz ljuske semena i koristi kao začin. Drvo muskatnog oraščića je endemsko na ostrvima arhipelaga Banda u istočnoj Indoneziji, iako danas na tim ostrvima nema više samoniklih stabala muskatnog oraščića. Iako se macis često smatra za cvet drveta muskatnog oraščića, to je zapravo samo ljuska semena, pravi cvet drveta se ne koristi kao začin.

Činjenice

Latinski naziv
Myristica fragrans
Porodica
Porodica muskatnog oraščića (Myristicaceae)
Drugi nazivi
Seme muskatnog oraščića (za muskatni oraščić), macis
Poreklo
Indonezija, Grenada

Otkrijte više

Nana

Minzezweig