Kardamom

schwebender Cardamom

Teško da je bilo koji drugi začin više zastupljen u indijskoj kuhinji od kardamoma. Osušeni plodovi imaju svež kiselkast ukus koji podseća na eukaliptus.

Cardamom in einer Schüssel

Kardamom kao začin

Zeleni kardamom je blisko povezan sa svojom zemljom porekla, Indijom. Tamo raste više od 5000 godina i osnovni je sastojak indijske kuhinje, a takođe je i važan deo ajurvedske medicine. Kardamom je cenjen zbog blago ljutog, kiselkastog i aromatičnog ukusa i prepoznatljive note eukaliptusa. Dugo je kardamom korišćen više kao lekovita supstanca i miris umesto kao začin. U antičkim vremenima, Egipćani su žvakali mahune semenki da bi izbelili zube i osvežili dah. Sa druge strane, stari Grci i Rimljani su koristili kardamom za pravljenje parfema.

Cardamom Verwendung 1Milchreis mit Erdbeeren und Cardamom

Upotreba

Ovaj osnovni začin indijske kuhinje se koristi u svim vrstama karija, jela od sočiva i pirinča, povrća, jela od mesa, deserata i pića kao što su čaj i kafa. Kardamom se takođe često koristi u mešavinama začina jer njegov ukus savršeno upotpunjuje druge začine kao što su cimet, karanfilić, zvezdasti anis, crni biber i kumin. Semenke kardamoma mogu da se dodaju jelima u mlevenom obliku ili u mahunama. Lakše je dodati tačnu količinu kada je samleven, iako se dobija intenzivniji ukus kada se koriste mahune semenki, koje možete da sameljete u avanu sa tučkom i dodate jelu u toku kuvanja. Same mahune ne bi trebalo da se jedu.

Savet!

Celi kardamom bi pre upotrebe trebalo da se oljušti, samelje ili izmrvi u avanu sa tučkom da bi se oslobodili ukusi.

Cardamom Pflanze in Natur
Ursprungsgebiet von Cardamom auf der Weltkarte: Guatemala

Biljka

Osim što je jedan od najaromatičnijih začina na svetu, kardamom je takođe jedan od najskupljih, pored šafrana i vanile. Mahune semenki kardamoma se beru ručno, što zahteva mnogo vremena. Tempiranje berbe je od ključne važnosti da bi ovaj začin razvio pun ukus kada se osuši. Ova zeljasta višegodišnja biljka može da poraste do četiri metra u visinu i pretežno se gaji u Šri Lanki i brdima kardamoma u južnoj Indiji, odakle je začin i dobio ime. Čak i danas, često se gaji zajedno sa kafom i biberom. Kardamom iz Šri Lanke ima mnogo veće mahune, ali manje intenzivan ukus. Danas otprilike polovina ukupno proizvedene količine kardamoma na svetu stiže iz Gvatemale.

Činjenice

Latinski naziv
Elettaria cardamomum
Porodica
Porodica đumbira (Zingiberaceae)
Drugi nazivi
Zeleni kardamom, malabarski kardamom
Poreklo
Indija, Šri Lanka, Gvatemala

Otkrijte više

Kim

fliegender Kümmel