Vanila

liegende Vanilleschoten mit Blüte

Mahuna vanile – koja, sa botaničke tačke gledišta, zapravo nije mahuna već kapsula – svojim jedinstvenim ukusom obogaćuje slatka i pikantna jela.

aufgeschnittene Vanilleschote

Vanila kao začin

Jedinstveni ukus vanile je na ceni još od vremena Maja i Inka. Slatka i blaga, ali aromatična, vanila je jedan od najvrednijih i najukusnijih začina na svetu. Postoji nekoliko vrsta vanile, a najpopularnija je burbon vanila iz Reiniona. Jedna od ključnih komponenti ukusa vanile, vanilin, može da se proizvede jeftino od lignina, supstance koja se nalazi u drvetu i predstavlja otpadni proizvod industrije papira – ali ovaj sintetički ukus nije ni blizu ukusa burbon vanile. Vanila je stigla u Evropu iz Centralne Amerike na kraju 16. veka. Prvobitno je bila dostupna samo bogatom sloju, u kom se znalo da je afrodizijak.

Rührstäbe und Teig in einer SchüsselMuffins auf einem Holzbrett

Upotreba

Ako pokupite pulpu iz cele mahune vanile, dobićete najintenzivniji ukus – da biste uradili to, rasecite mahunu po dužini i pokupite crnu pulpu korišćenjem šire strane noža. Same mahune su takođe veoma ukusne i mogu da se potope u šećer ili rum. Vanila se koristi kao začin za sve vrste deserata, ali takođe može da pretvori ribu, živinu, umake i marinade u kulinarsku senzaciju. Intenzitet vanile ne može da se izmeri lako. Ako želite delikatan ukus vanile, možete da prokuvate mahune u pavlaci ili mleku, a zatim ih izvadite.

Savet!

Mahune vanile tokom skladištenja mogu da se osuše i postanu lomljive. Stavite ih u mlaku vodu na minut i one će omekšati.

Vanilleblüte in der Natur
Ursprungsgebiet von Vanille auf der Weltkarte: Mittelamerika

Biljka

Vanila je deo porodice orhideja i može da poraste do visine od 15 metara na drveću koje obezbeđuje hlad. Njeno cveće se oprašuje ručno, a njeni plodovi, koji su zapravo kapsule, a ne mahune, takođe se beru ručno i za to je potrebno mnogo vremena. Nakon potapanja u vruću vodu, mahune bubre u drvenim kutijama, a zatim se ostavljaju da se suše nekoliko nedelja. Vanila postaje tamnobraon boje, smežurana i krhka u toku ovog procesa fermentacije. Najveća količina vanile proizvodi se na Madagaskaru, ali se uzgaja i u Reinionu, Indoneziji i Meksiku. Različite vrste vanile razlikuju se po dužini, boji i ukusu.

Činjenice

Latinski naziv
Vanilla planifolia
Porodica
Porodica orhideja (Orchidaceae)
Drugi nazivi
Obična vanila (Vanilla planifolia), tahićanska vanila (Vanilla tahitensis)
Poreklo
Centralna Amerika, Karibi

Otkrijte više

Vlašac

liegender Schnittlauch