Šafran

fliegende Safranblüte

Šafran se bere pod zlatnim zracima jutarnjeg sunca. Kada smo kod zlata, šafran ima sličnu vrednost kao i ovaj plemeniti metal! Njegov suptilan i aromatičan ukus nalik na med može da se koristi u svim kuhinjama i u mnogim jelima.

aufeinander liegende Safranfäden

Šafran kao začin

Bukvalno nijedan drugi začin nije tako tajanstven i poželjan kao šafran. Njegov dugotrajni ukus podseća na med i mošus i ima notu cveća i zemlje koja takođe može da ima blagi nagoveštaj začina. Samo mala količina najskupljeg začina na svetu obezbeđuje neverovatno intenzivan ukus koji jelu daje svetložutu boju. Začin je dostupan u obliku niti ili kao prah. Niti šafrana bolje zadržavaju ukus i mnogo je lakše da se odredi kvalitet začina kada je u ovom obliku. Potrebno je da se ubere oko 150.000 cvetova da bi se proizveo jedan kilogram šafrana.

gedeckter Tisch mit Meersfrüchte GerichtenPaella mit Scampi und Muscheln

Upotreba

Da biste uživali u punom ukusu šafrana, trebalo bi da se koristi umereno i ne bi trebalo da se kombinuje sa previše drugih začina. Čili papričice i vanila su savršeni pratioci njegovog predivnog ukusa. Šafran je odličan dodatak gotovo svakom jelu, ali je posebno dobar uz ribu, živinu, pirinač, pastu ili u kolačima. Pošto se ukus šafrana oslobađa samo kada se zagreje, ali nikako ne sme da se zagreje previše, imamo trik koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite ovaj dragoceni začin: Sameljite niti u avanu sa tučkom ili među prstima i potopite ih u malo vode ili mleka. Ovako pripremljen šafran može da se doda jelu pred kraj pripreme.

Savet!

Šafran reaguje veoma osetljivo na temperaturu: Može da se doda jelu u toku pripreme samo ako temperatura nije previsoka. Posipanje niti direktno u vruće jelo će uništiti njihov delikatni ukus.

Safranblüten in der Natur
Ursprungsgebiet von Safran auf der Weltkarte: Kreta

Biljka

Smatra se da je šafran u centralnu Evropu stigao sa Krita, nakon čega je uzgajanje šafrana počelo i u Austriji. I danas može da se nađe u oblastima Burgenland i Vahau. Oko Maissauer Berg u Donjoj Austriji i na severu Burgenlanda, niti šafrana su se brale sa svetloplavih i ljubičastih cvetova rano ujutru kako se ne bi oštetile. Svaka svetlonarandžasta stigma biljke crocus sativus se bere ručno i zbog toga je cena šafrana relativno visoka. Zbog toga su u prodaji uvek postojale i lažne verzije začina. Turistima u Maroku, Tunisu, Turskoj i Egiptu se danas prodaje mnogo jeftinija šafranika, dok oni veruju da zapravo kupuju pravi šafran.

Činjenice

Latinski naziv
Crocus sativus
Porodica
Porodica irisa (Iridaceae)
Drugi nazivi
Jesenji krokus, krokus, šafran krokus
Poreklo
Krit

Otkrijte više

Selen

liegender Liebstöckelzweig