Cimet

fliegende Zimtstangen

Topao, aromatičan, blago pikantan ukus cimeta se koristi za obogaćivanje kako slatkih tako i pikantnih jela. U prošlosti, ovaj tradicionalno praznični začin je smatran za simbol bogatstva.

Zimtstangen in einem Glas

Cimet kao začin

Nije svaki cimet isti. U našoj zapadnjačkoj kuhinji uglavnom koristimo dve vrste cimeta: Cejlonski cimet i kasia cimet. Cejlonski cimet je stigao iz Šri Lanke i ima topao, aromatičan, sladak i pikantan ukus koji je savršen za torte, kolače i peciva. Sa druge strane, kasia cimet ima jednoličan, gorak, ljući ukus koji se koristi za začinjavanje pikantnih jela, kao što su kari i deserti poput kompota i savijače od jabuka. U srednjem veku cimet je bio veoma skup i prestižan zbog čega je korišćen u mnogim prazničnim pecivima.

Zimtschnecken, die glasiert werdenApfel-Zimt Kompott in einem GLas

Upotreba

Medenjaci, pečene jabuke i kompot: Većina nas povezuje cimet sa slatkim jelima, ali je on takođe odličan začin za različita pikantna jela. Cimet je dostupan u mlevenom obliku ili u štapićima, a povremeno u prodavnicama može da se nađe i nesazreli plod drveta cimeta. U Indiji štapići cimeta se prže u vrelom ulju tako da se kora odvije i ispusti pun ukus. Cele štapiće cimeta uglavnom koristimo u supama, zapečenim paprikašima i jelima od pirinča, kao i za kuvano vino i punč. Mleveni cimet se često koristi u pekarama za dodavanje neodoljive arome kolačima i pecivu.

Savet!

U Meksiku, ljudi mešaju velike šolje tople čokolade štapićima cimeta jer se ukus cimeta i čokolade savršeno upotpunjuju – to morate da probate!

Zimt Pflanze in der Natur
Zimt Landkarte Edit

Biljka

Stablo cimeta je žbunasto drvo koje pripada porodici lovora i raste do visine od 18 metara. Cejlonski cimet je podvrsta koja se uglavnom koristi u zapadnim zemljama, a uglavnom se uzgaja i obrađuje u južnoj Aziji i na Karibima. Grane drveta se seku, zatim se rukom sa kore skidaju spoljni slojevi što traje dugo, zatim se fermentišu u hladu i suše na suncu. Unutrašnja kora se tokom sušenja uvija u štapiće cimeta kakve mi poznajemo i razvija karakterističnu boju i intenzivan ukus koji povezujemo sa začinom.

Činjenice

Latinski naziv
Cinnamomum zeylanicum/verum, Cinnamomum cassia
Porodica
Porodica Lauraceae
Drugi nazivi
Pravi cimet: Cejlonski cimet, kanela, meksički cimet kasia: Kasia cimet, kasia, kineski cimet, kineska kasia
Poreklo
Šri Lanka, Indonezija, Vijetnam (oblasti u kojima se proizvodi danas)

Otkrijte više

Crni biber

schwebender schwarzer Pfeffer