Zeleni biber

schwebender grüner Pfeffer

Svež, zeljast ukus zelenog bibera je odličan za začinjavanje voća i deserata. Tajna za proizvodnju zelenog umesto crnog bibera je da se zrna oberu dok su još nezrela i zelene boje.

liegender grüner Pfeffer

Zeleni biber kao začin

Za razliku od belog bibera i crnog bibera, zeleni biber se bere kada bobice još nisu sazrele. Boja bibera zavisi od trenutka branja bobica i načina obrade – ne zavisi od vrste biljke bibera. Pošto se bobice beru rano, zeleni biber ima posebno svež i blago voćni ukus. Takođe je najblaži od svih podvrsta zrna bibera. Dok je tražio biber, Kristifor Kolumbo je pristao na Karibe 1492. godine i „otkrio“ Ameriku. Umesto da sa sobom u Evropu ponese biber, on je poneo nove vrste začina kao što su čili papričice i piment.

Pfeffer Gruen Verwendung 1 Copy 2Bagel mit Frischkäse, Lachs und grünem Pfeffer

Upotreba

Cela zrna zelenog bibera su idealna za upotpunjavanje ukusa sosova i marinada. Takođe daju čatniju njegov karakterističan ukus. Isto kao u pikantnim jelima, zeleni biber ima odličan ukus u desertima kao što su voćne salate i voćni kolači jer upotpunjuje ukus meda. Isto pravilo koje važi za zeleni biber važi i za druge vrste bibera: Trebalo bi da se melje neposredno pre korišćenja, ako je moguće, jer brzo gubi ukus. Ako se biber dodaje jelu koje se peče, najbolje je da se dodaju cela zrna bibera kako bi se ravnomerno ispekla – ovaj način takođe sprečava da biber izgubi ukus tokom dugotrajne pripreme.

Savet!

Cela zrna zelenog bibera jelima takođe daju fin estetski izgled. Kuvanje zrna bibera u tečnosti oko 30 minuta ih omekšava, nakon čega mogu da se jedu cela.

Grüner Pfeffer Pflanze
Ursprungsgebiet von grünem Pfeffer auf der Weltkarte: Indien

Biljka

Biljka bibera je žbun koji može da poraste do visine od četiri metra. Iako potiče sa Malabara u zapadnoj Indiji, danas se biljka bibera uzgaja pretežno u Indoneziji, Indiji, Vijetnamu i Brazilu. Plodovi ove zimzelene biljke se beru dva puta godišnje. Zeleni biber se proizvodi od zrna bibera koje se bere dok još uvek nije zrelo i pre nego što se razvije njihova ljutina. Konzerviranje zelenih zrna bibera u turšiji ili brzo sušenje sprečava njihovu fermentaciju i omogućava im da zadrže blag i zeljast ukus.

Činjenice

Latinski naziv
Piper nigrum
Porodica
Porodica bibera (Piperaceae)
Poreklo
Indija

Otkrijte više

Zvezdasti anis

Sternanisfrüchte