Zvezdasti anis

Sternanisfrüchte

Zbog pikantnog i toplog ukusa nalik na komorač, zvezdasti anis je savršen i za slatka i za pikantna jela. To je jedan od najpopularnijih začina u južnokineskoj kuhinji.

Sternanisfrüchte in einem Glas

Zvezdasti anis kao začin

Zvezdasti anis se koristi kao začin tek poslednjih 500 godina. Pre toga je korišćen kao tamjan ili u medicinske svrhe. Brzo je postao jedan od najpopularnijih začina u južnoj Kini gde se koristio kao začin za slana i aromatična jela. Topao, sladak i blago gorak ukus zvezdastog anisa podseća na komorač, anis i sladić. Začin je veoma popularan u Evropi i često se koristi kao začin za peciva i deserte u toku praznika. Osušeni folikuli, koji se nalaze u svakom kraku zvezdastog ploda, se koriste kao začin. U mlevenom obliku, zvezdasti anis je sastojak poznate mešavine pet začina.

Waffel auf einem Teller mit Schlagobers und KirschenBackzutaten neben einer Teigmasse

Upotreba

Zvezdasti anis se koristi kao začin za pikantna jela kao što su jela od mesa i ribe, supe i sosovi, kao i slatka jela poput džema, čaja, deserta, kompota i prazničnih pečenih kolača. Ali trebalo bi da se koristi umereno jer njegov ukus može da nadjača sve druge ukuse. Krakovi zvezdastog anisa mogu da se odlome ako želite precizniju količinu za neko jelo. Ukusi zvezdastog anisa se najbolje ističu u kombinaciji sa komoračem, sladićem, cimetom, galangalom, čili papričicama ili pomorandžom. Zvezdasti anis je jedan od nekoliko začina koji ne gube ukus čak ni kada se skladište na duži vremenski period, tako da godinama može da se čuva u polici sa začinima i da zadrži kvalitet.

Savet!

Omotač zvezdastog anisa u obliku zvezde je odlična dekoracija – samo nemojte da zaboravite da se ne jede!

Sternanis-Pflanze
Sternanis Landkarte

Biljka

Zimzeleno drvo zvezdastog anisa je endemska vrsta na planinama severnog Vijetnama gde se i danas uzgaja na malim plantažama na nadmorskim visinama iznad 2000 metara. Drvo prosečno raste do visine od 10 metara i ima svetložute cvetove iz kojih rastu plodovi u obliku zvezde. Crvenobraon plodovi se i dalje beru ručno. Plodovi zvezdastog anisa uglavnom imaju osam, a ponekad i do dvanaest, segmenata koji se koriste kao začin nakon što se osuše na suncu. Iako imaju sličan ukus i naziv, zvezdasti anis nije botanički u srodstvu sa anisom. Drvo zvezdastog anisa je zapravo daleki rođak muskatnog oraščića.

Činjenice

Latinski naziv
Illicium Verum
Porodica
Porodica zvezdastog anisa (Illiciaceae)
Drugi nazivi
Badian, kineski zvezdasti anis
Poreklo
Severni Vijetnam

Otkrijte više

Anis

fliegende Anisfruechte