Karanfilić

schwebende Nelken

Karanfilić daje aromatičan, sladak i topao ukus slatkim i pikantnim jelima. Naziv ovog pupoljka potiče od starofrancuske reči za „ekser“ zbog njegovog oblika.

liegende Nelken

Karanfilić kao začin

Osim izuzetno aromatičnog i slatkog, blago toplog i gorkog ukusa, karanfilić u ustima izaziva efekat blagog trnjenja. Potiče sa Molukasa, indonežanskog arhipelaga sa kog potiče i muskatni oraščić – ovaj arhipelag se ne zove uzalud „ostrva začina“! U prošlosti karanfilić je češće bio korišćen u medicini nego u kuhinji. Smatralo se da njegova intenzivna aroma pomaže u otklanjanju zadaha iz usta, a čak i danas se ulje karanfilića nalazi u mnogim tečnostima za ispiranje usta i pastama za zube. Karanfilić je dobio ime po svom obliku – potiče od starofrancuske reči clou de girofle, što znači ekser žutog šeboja.

Aufschneiden von Rotkrautauf einem Teller angerichtetes Rotkraut mit Kartoffeln

Upotreba

Karanfilić se koristi kao dodatak različitim jelima u kuhinjama širom sveta. Njegov ukus odlično upotpunjuje egzotične začine kao što su biber, muskatni oraščić, cimet i zvezdasti anis. Karanfilić se u Evropi mnogo češće koristi u slatkim jelima kao što su kompoti i kolači, ali sladak i aromatičan ukus ovog začina se takođe dodaje u paprikaše, pečeno meso i kuvano vino. Mleveni karanfilić je prisutan u mnogim azijskim mešavinama začina. Karanfilić bi trebalo da se koristi umereno jer se njegov prepoznatljiv ukus i ljutina ne smanjuju u toku kuvanja. Ceo karanfilić se obično vadi iz jela pre serviranja.

Savet!

Ukusan način za korišćenje karanfilića: Ubacite 1 ili 2 lovorova lista i 6 do 12 karanfilića u oljušten crni luk kao odličan način da dodate ukus jelima od pirinča i mesa.

Nelkenbaum mit Knospen
Ursprungsgebiet von Nelken auf der Weltkarte: Indonesien

Biljka

Stablo karanfilića je zimzeleno drvo porodice mirta. Danas se uzgaja pretežno u Indoneziji, Šri Lanki, Madagaskaru, Grenadi, Tanzaniji i Zanzibaru. Raste do visine od 20 metara, ima žuto/bele cvetove i aromatične listove ovalnog oblika. Roze pupoljci na drvetu se koriste kao začin: Beru se ručno pre nego što procvetaju, što zahteva mnogo vremena, a zatim se suše. U toku sušenja gube oko trećine težine. U zemlji porekla, Indoneziji, karanfilić se retko koristi kao kulinarski začin, umesto toga se mrvi i puši u cigaretama.

Činjenice

Latinski naziv
Syzygium aromaticum
Porodica
Porodica mirta (Myrtaceae)
Drugi nazivi
Stablo karanfilića
Poreklo
Indonezija

Otkrijte više

Kardamom

schwebender Cardamom