Beli luk

schwebende Knoblauchknolle

Ukus belog luka varira od jakog i intenzivnog do slatkog i ljutog. Ovim lekovitim lukovicama pripisuje se da su bile od pomoći čak i graditeljima egipatskih piramida.

liegende Knoblauchknollen

Beli luk kao začin

Osim bibera, nijedan drugi začin nema tako široku primenu u kuhinji kao beli luk. Njegov bogat ukus prilagođava se jelu, u zavisnosti od načina upotrebe. Ceo, zgnječen, iseckan, osušen, pečen – način pripreme je ključan za oblikovanje njegovog ukusa. Uglavnom, beli luk je sladak i intenzivan. U Starom Egiptu, graditelji piramida dobijali su uz obroke beli luk da bi bili snažniji i zdravi. U antičkom svetu beli luk su mahom jeli vojnici i sirotinja – viša klasa Rima izbegavala je njegov jak miris, smatrajući ga neprijatnim. Danas je njegov ukus prisutan u gotovo svakoj kuhinji širom sveta.

Gegrillter Knoblauch mit roten Rüben in einer Schüsselhängender Knoblauchzopf

Upotreba

Beli luk ima široku primenu i daje pun i pikantan ukus salatama, jelima od sira i povrća, pastama, jelima od mesa, pa ponekad, čak i slatkišima. Ljutina sveže lukovice nestaje u toku kuvanja, nakon čega do izražaja dolazi sladak i pikantan ukus. Beli luk se dobro slaže sa gotovo svim začinima, a posebno sa đumbirom, biberom i čili papričicama. Zgnječen ili iseckan beli luk ne sme dugo da stoji na vazduhu, jer tako dobija neprijatan ukus. Beli luk takođe ne bi trebalo dugo pržiti, jer postaje gorak.

Savet!

Iseckan peršun može pomoći u eliminisanju zadaha nakon konzumiranja belog luka.

Knoblauch Feld
Ursprungsgebiet von Knoblauch auf der Weltkarte: Zentralasien

Biljka

Širom sveta postoji skoro 100 različitih podvrsta belog luka i svaka je podjednako značajna u kulinarstvu. Postoje dve vrste belog luka: Beli luk sa više češnjeva ima do 20 malih češnjeva, dok biserni beli luk ima samo jedan češanj. Beli luk se gaji širom sveta, posebno u južnoj Evropi, Kaliforniji i Tajvanu. Kina takođe proizvodi velike količine belog luka – i tamo beli luk nije cenjen samo u kuhinji, već i u kineskoj mitologiji prema kojoj beli luk štiti od „zlih očiju“.

Činjenice

Latinski naziv
Allium sativum
Porodica
Porodica amarilis (Amaryllidaceae)
Drugi nazivi
Smrdljiva ruža, nektar bogova
Poreklo
Centralna Azija do Irana

Otkrijte više

Bosiljak

schwebender Basilikum