Lovor

schwebende Lorbeerblätter

Aromatični i gorki listovi lovora korišćeni su za krunisanje sportista u antičkoj Grčkoj. Danas je svestranost lovora prisutna u jelima kao što su ragu i supa.

Lorbeerblätter in einem Korb

Lovor kao začinsko bilje

Obično se listovi koriste kao začin, ali ponekad se i plod i grančice takođe koriste za dodavanje ukusa jelima. Sveži listovi lovora imaju gorku i voćnu aromu koja podseća na citruse. Sa druge strane, suvi listovi lovora imaju blago gorak ukus balzamovog sirćeta koji podseća na muskatni oraščić. Kvalitet suvih listova lovora možete da procenite na osnovu intenziteta arome i boje: Što je boja zelenija bolji je kvalitet začina. Za razliku od drugih lisnatih začina, lovorov list se ne lomi tokom pripreme i zato se često uklanja iz hrane pre serviranja.

Lorbeerblatt in einem GulaschLorbeerblatt auf Gewürzen in einer Schale

Upotreba

Lovor je otporan na toplotu pa može da se kuva dugo a da pritom ne izgubi ukus. Iz tog razloga je posebno popularan za ragu, zapečene paprikaše i sosove. Lovor je takođe odličan začin za jela od mesa. Gorak ukus lovora takođe savršeno upotpunjuje ukus konzervirane hrane, recimo maslina. Najbolje je da se listovi koriste umereno – njihov ukus počinje da se oslobađa tek u toku kuvanja. Pošto osušeni listovi lovora brzo gube ukus, lovor ne bi trebalo dugo da stoji na polici – kupite ga samo kada vam je zaista potreban.

Savet!

Lovor se vrlo dobro slaže uz pirinač i mlečne proizvode. I za kraj, savet insajdera: Jednostavno prelijte jedan ili dva lovorova lista vrućim mlekom zaslađenim medom!

Zweig von einem Lorbeerbaum
Lorbeer Landkarte Edit

Biljka

Stablo lovora je slično cimetu i raslo je u Aziji i oblasti Mediterana u antičkim vremenima. Od tada se smatra za simbol slave i časti – lovor je čak korišćen za krunisanje pobednika na Olimpijadi. Takođe, često je bila praksa da se meso priprema iznad vatre od lovorovog stabla kako bi poprimilo izuzetan i gorak ukus ovog začinskog bilja. Stablo lovora raste do deset metara u visinu. Danas se lovor uzgaja uglavnom u oblasti Mediterana i Crnog mora, a Turska proizvodi više od polovine ukupne količine lovora na svetu. Stablo lovora može da preživi u hladnijim predelima kao što je centralna Evropa, uglavnom u saksiji.

Činjenice

Latinski naziv
Laurus nobilis
Porodica
Porodica Lauraceae
Drugi nazivi
Lorber, pravi lovor, lovorov list
Poreklo
Turska, oblast Mediterana, oblast Crnog mora

Otkrijte više

Majčina dušica

Schwebender Thymian