Kurkuma

schwebende Curcumaknollen

Mlevena kurkuma ima blago ljut ukus koji je sličan ukusu đumbira. Ovaj rizom se koristi za dodavanje boje i savršen je za jela od ribe i pirinča.

Curcumaknollen in einer Schale

Kurkuma kao začin

Kurkuma ima smolast i pikantan ukus sa nagoveštajem đumbira i pomorandže. Često je glavni sastojak karija u prahu i uglavnom se koristi u indijskim i azijskim jelima, mada se sve više koristi i u evropskoj kuhinji. Kao i sa šafranom, namirnice i hrana kao što su maslac, sir i senf poprimiće jarkožutu boju kada im se doda kurkuma. Njeno ime zapravo znači „žuti koren“ na mnogo jezika.

Tasse Golden Milk neben einem Honigglaszu einem Kreis geformtes Curcumapulver

Upotreba

Blago ljut ukus kurkume je savršen za kari. Takođe se odlično slaže uz ribu, jela od povrća i pirinča, kao i supe i sosove – a može da se koristi i za bogatiji ukus konzerviranog povrća i čatnija. Kurkuma upotpunjuje ukuse mnogih drugih začina, kao što su čili papričice, kardamom i biber. Uvek nosite rukavice kada pripremate svežu kurkumu da ne biste ofarbali prste u žuto. Sveža kurkuma ima ukus nalik povrću – svoju karakterističnu toplu aromu dobija tek kada se osuši.

Savet!

Izdašan prstohvat kurkume kajgani daje pikantan i svež ukus i predivnu boju.

Curcuma Pflanzen in der Natur
Ursprungsgebiet von Curcuma auf der Weltkarte: Indien

Biljka

Kurkuma pripada porodici đumbira i u srodstvu je sa đumbirom, galangalom i kardamomom. Biljka kurkume izgleda slično kao trska i raste do visine od oko jednog metra. Ima žuto-roze cvetove i dugačke, šiljate listove. Podzemno stablo (rizom) kurkume se koristi kao začin: Obično se sakuplja, suši i melje ručno, što iziskuje mnogo vremena. Kurkuma je stigla u oblast Mediterana iz Indije pre nekoliko hiljada godina „putem začina“. U njegovoj zemlji porekla ga smatraju svetim i predstavlja simbol plodnosti – na hinduističkim venčanjima mlada oko vrata nosi lančić umočen u osveštanu pastu kurkume.

Činjenice

Latinski naziv
Curcuma longa (syn. domestica)
Porodica
Porodica đumbira (Zingiberaceae)
Drugi nazivi
Kurkuma, obična kurkuma, žuti koren, indijski šafran
Poreklo
Indija

Otkrijte više

Lovor

schwebende Lorbeerblätter