Čili papričice

schwebende Paprika

Čili papričice su jedan od najsvestranijih začina na svetu. Brojne vrste ovog voća daju jelima sa svih strana sveta vatren i voćni ukus.

liegende Chilischoten

Čili papričice kao začin

Čili papričice su univerzalni začin i dodaju karakterističnu ljutinu različitim jelima, bez obzira da li su zrele ili ne, sveže ili osušene, dimljene, pečene ili u obliku paste. Za merenje ljutine čili papričica, koja može da varira od blage do vatreno ljute, koristi se skala skovila. Blaga paprika babura na ovoj skali ima vrednost 0. Ukus različitih čili papričica se takođe razlikuje: Voćni, sladak, orašast ili prodimljen, čili papričice su u jelima na svim meridijanima. Jedna od najpoznatijih vrsta čili papričica je kajenska čili papričica od koje se pravi popularna kajenska paprika.

am Markt angebotene ChilischotenAufschneiden von grünen Chilis

Upotreba

Deo koji čili papričicama daje ljutinu jeste placenta – pregradni zidovi svetle boje koji se nalaze unutar ploda. Da ne biste previše zaljutili jelo, možete da uklonite semenke i placentu sveže ili osušene papričice. Tako će jelo dobiti intenzivniji ukus, ali sa manje kapsaicina koji papričici daje ljutinu. Čili papričice mogu da se koriste za dodavanje ukusa skoro svakom jelu – ne samo supama i paprikašima kao što su Chili Con Carne i kari. Posebno dobro ide uz ribu, meso, povrće, supe, sosove, mahunarke pa čak i čokoladu.

Savet!

Koristite mleko, kakao ili zreli parmezan da biste ugasili „čili požar“. Budite pažljivi – voda ima suprotan efekat!

Chilipflanze mit Schoten
Ursprungsgebiet von Chili auf der Weltkarte: Mittel- und Südamerika

Biljka

Čili papričice su bobičasto voće i u srodstvu su sa paprikom i paradajzom. Pre mnogo godina, Kristifor Kolumbo je doneo seme u Evropu sa svojih ekspedicija u Centralnu Ameriku i odatle se biljka čili papričice raširila u Afriku i Aziju. Danas ima više od 2000 različitih vrsta čili papričica širom sveta i sve su različite boje, ljutine i ukusa. Od mnogih crvenih, zelenih, žutih, narandžastih, ljubičastih pa čak i crnih čili papričica, najljuća je „bhut jolokia“ iz Indije – sa milion skovila, ona je predvodnik čili papričica po ljutini.

Činjenice

Latinski naziv
Capsicum annuum, C. frutescens, C. chinense itd.
Porodica
Porodica pomoćnica (Solanaceae)
Drugi nazivi
Kajenska paprika, čili paprika, crvena paprika, kapsikum
Poreklo
Centralna i Južna Amerika

Otkrijte više

Cimet

fliegende Zimtstangen