Đumbir

schwebende Ingwerknollen

Sa svežim kiselkastim ukusom i predivno toplim efektom, đumbir je jedan od najaromatičnijih začina na svetu. Neizostavan je deo indijske i kineske kuhinje.

liegende Ingwerknollen

Đumbir kao začin

Ukus đumbira se razlikuje u zavisnosti od zemlje iz koje potiče i toga kako ga koristite. Njegov ukus varira od kiselkastog i svežeg do ljutog i pikantnog. Svež đumbir je malo pikantniji i ima izraženiji kiselkast ukus od sušenog đumbira. U rezanom, sečenom ili mlevenom obliku koristi se pretežno za paprikaš, zapečeni paprikaš i kari. Kada se osuši i samelje, đumbir razvija izuzetno balansiran ukus koji je savršen za pečenje i za arapska i indijska jela. Đumbir je takođe popularan kada je ukišeljen ili u obliku sirupa ili čaja. U Aziji, kandirani đumbir se žvaće i time se teraju zli duhovi.

Aufschneiden eines IngwersIngwerknolle neben einer Schüssel Ramen

Upotreba

Bukvalno nijedan drugi začin nije svestran kao đumbir. Može da se koristi u slatkim i pikantnim jelima, kao i u napicima. Kiseli đumbir je takođe odličan dodatak sušiju. Đumbir je retko dominantan ukus u jelu već se uglavnom kombinuje sa drugim začinima. Svež đumbir mora da se oljušti pre upotrebe. Zajedno sa belim lukom i crnim lukom formira osnovu za mnoga kineska i indijska jela. Mleveni đumbir je takođe idealan za korišćenje u pečenju, na primer, za kolače i torte, jer pecivima daje sladak, pikantan ukus i predivnu toplinu.

Savet!

Za neverovatno ukusan čaj od đumbira isecite komad svežeg đumbira veličine oraha. Dodajte 750 ml vrele vode, ostavite da odstoji oko 8 minuta i čaj je gotov!

Ingwer Feld
Ursprungsgebiet von Ingwer auf der Weltkarte: Südchina

Biljka

Đumbir je u srodstvu sa galangalom, kurkumom i kardamomom, a pretpostavlja se da potiče iz južne Kine. Biljka đumbira raste do visine od jednog metra i izgledom podseća na trsku. Ova višegodišnja biljka ima duge, šiljate listove i žuto/roze cvetove. Đumbir se pretežno uzgaja u Indiji, Kini, Tajvanu, Nigeriji, Mauricijusu i Jamajci. Kao začin se ne koristi koren već podzemno stablo (rizom). Čak i danas, uglavnom se bere ručno i suši na suncu. Ime đumbira potiče od indijske reči za đumbir, koju su stari Rimljani preveli na latinski kao „zingiber“.

Činjenice

Latinski naziv
Zingiber officinale
Porodica
Porodica đumbira (Zingiberaceae)
Drugi nazivi
Koren đumbira, obični đumbir, kantonski đumbir, pravi đumbir
Poreklo
Verovatno južna Kina

Otkrijte više

Estragon

Estragonzweig