Krbuljica

Kerbelzweig

Kao korensko povrće i kao začinsko bilje, krbuljica je posebno popularna u nemačkoj i francuskoj kuhinji. Njen sladak i svež ukus je deo mešavine finog začinskog bilja.

liegender Kerbelzweig

Krbuljica kao začinsko bilje

Cela biljka krbuljice je izuzetno aromatična. Njen koren je aromatično samoniklo povrće, dok se stabljike krbuljice koriste kao začin koji supama daje predivan ukus nalik na anis. Najpopularniji deo biljke su njeni listovi: Njihov sladak i svež ukus podseća na anis i komorač. Prepoznatljiv ukus krbuljice je deo francuske mešavine finog začinskog bilja. Zajedno sa vlašcem, peršunom i estragonom, ovaj fini kulinarski klasik se koristi kao začin za ribu, meso, salate, povrće, sosove i supe. Krbuljica takođe i sama daje predivno svež ukus jelima.

Abfüllung von grünen Smoothiesgrüner Smoothie

Upotreba

Krbuljica je savršen dodatak jelima od jaja – uz nju omlet i kiš dobijaju predivan ukus. Osim za jogurte, salate i jela od jagnjetine, njen ukus je takođe savršen za ribu, supe, bogate paprikaše i biljni maslac. Stabljike i koren krbuljice dobro podnose visoku temperaturu i mogu da se kuvaju dugo, a da pritom ne izgube ukus. Sa druge strane, listovi krbuljice bi trebalo da se dodaju jelu neposredno pre serviranja ili da se pospu po gotovom jelu jer gube ukus ako se izlože visokim temperaturama. Da biste dobili optimalan ukus, trebalo bi kratko da potopite listove krbuljice.

Savet!

Grašak začinjen krbuljicom se brže priprema i ima izuzetan ukus. Skuvajte na pari ili prokuvajte grašak, zatim ga propržite na maslacu ili pomešajte sa slaninom i onda dodajte krbuljicu da biste dobili ukusan gurmanluk.

Kerbelblüte
Ursprungsgebiet von Kerbel auf der Weltkarte: naher Osten

Biljka

Svetlozeleni i nežni listovi biljke krbuljice su nazubljeni ili izreckani po ivicama i blago dlakavi sa donje strane. Ove karakteristike olakšavaju raspoznavanje krbuljice u odnosu na peršun, sa kojim se često meša pošto su veoma sličnog izgleda. Ovo izuzetno aromatično začinsko bilje raste do visine od 70 centimetara i bere se pre nego što procveta, zbog čega je retko dostupna u svežem obliku nakon jeseni. Poput anisa, mirođije i komorača, krbuljica pripada porodici peršuna. Iako potiče sa Bliskog istoka, ova jednogodišnja biljka se danas uzgaja pretežno u Holandiji i na Balkanu.

Činjenice

Latinski naziv
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Porodica
Porodica peršuna (Apiaceae)
Drugi nazivi
Baštenska krbuljica, francuski peršun
Poreklo
Bliski istok

Otkrijte više

Kumin

schwebender Kreuzkümmel