Peršun

fliegendes Petersilienblatt

Zahvaljujući aromatičnom, svežem i blago kiselkastom ukusu, peršun je jedno od najvažnijeg sveobuhvatnog začinskog bilja. Za njegovu popularnost je velikim delom zaslužan Karlo Veliki.

Bund Petersilie in einem Glas

Peršun kao začinsko bilje

Peršun povijenog lista i peršun ravnog lista imaju sličan ukus: svež i sladak, aromatičan, ali blag, kiselkast sa nagoveštajem anisa. Međutim, peršun ravnog lista ima donekle intenzivniji i izbalansiran ukus. Danas je peršun jedan od najuniverzalnije popularnih kulinarskih začina, a veliku zaslugu za to ima naredba Karla Velikog. Oko 800. godine nove ere car je naredio da određene biljke moraju da se uzgajaju u bašti svakog manastira u njegovom carstvu. Peršun je bio jedna od tih biljaka i nakon toga se brzo raširio.

Salat mit Petersilie bestreutPetersilienpesto in einem Gefäß

Upotreba

Svež ili osušen, peršun daje ukus austrijskim jelima poput knedli, krompira sa peršunom i nadeva za meso. Ali to nije sve, takođe se koristi u mediteranskoj, azijskoj i severnoafričkoj kuhinji za meso, ribu, povrće, pastu i jela sa jajima, kao i za biljni maslac – lista mogućnosti je praktično beskrajna. Peršun ima posebno izvrstan ukus kada se kombinuje sa limunom, crnim lukom, belim lukom i maslinovim uljem. Listovi peršuna se takođe koriste za garniranje, prže se pre ukrašavanja tradicionalne bečke šnicle.

Savet!

Peršun u velikoj meri gubi ukus u toku pripreme, zato je najbolje da se doda neposredno pre posluživanja i da se zagreva samo kratko.

Petersilien Feld
Ursprungsgebiet von Petersilie auf der Weltkarte: Mittelmeerraum

Biljka

Peršun potiče iz oblasti istočnog Mediterana, verovatno je endemska vrsta u Grčkoj. Ova dvogodišnja biljka raste do jednog metra u visinu i ima troperaste listove koji mogu da budu povijeni ili ravni. Peršun povijenog lista je uzgajan zbog toga što se peršun sa ravnim listom lako pomeša sa otrovnim lažnim peršunom pošto su mnogo slični. Pre nego što je postao globalno popularan kao kulinarski začin, peršun je korišćen kao lekovita biljka. Danas se uzgaja širom cele severne hemisfere i u Južnoj Americi ali se retko može naći kao samonikla biljka.

Činjenice

Latinski naziv
Petroselinum crispum
Porodica
Porodica peršuna (Apiaceae)
Drugi nazivi
Baštenski peršun, obični peršun, kameni peršun
Poreklo
Oblast Mediterana

Otkrijte više

Piment

schwebende Pimentkörner