Anis

fliegende Anisfruechte

Sladak i izuzetno intenzivan ukus plodova anisa malo podseća na komorač i sladić. Anis se koristi kao začin za hleb još od starog Rima.

Anisfrüchte in einer Schale

Anis kao začin

Sladak i gorak ukus anisa podseća na sladić i ostavlja prijatan ukus na jeziku. Kuhinje širom sveta odišu pikantnom aromom anisa ali plodovi su posebno popularni u pekarama jer se anis još od antičkih vremena koristi kao začin za hleb i torte. Plodovi su takođe veoma popularni izvan sveta kulinarstva pa brojna alkoholna pića dobijaju ukus zahvaljujući anisu. Bilo da je u pitanju grčki uzo, francuski perno ili turska rakija, anis se zbog karakterističnog pikantnog ukusa koristi kao začin za žestoka alkoholna pića širom sveta.

Lebkuchenmänner auf BackblechZucker, der gesiebt wird

Upotreba

Bukvalno nijedan drugi začin nije svestran kao anis. Supama, kompotu, povrću, sočivu i jelima od mesa daje pikantan i sladak ukus, a njegov karakterističan ukus je takođe odličan dodatak hlebu, tortama, kolačima i drugim pecivima. Anis se najbolje ističe u kombinaciji sa kimom, komoračem ili korijanderom. Anis može brzo da postane dominantan začin u jelu, zato vodite računa koliko anisa dodajete – uglavnom je dovoljna mala količina. Pre nego što dodate plodove u jelo, kratko ih zapecite u suvom tiganju, pa ih izgnječite u avanu sa tučkom da biste oslobodili sve ukuse.

Savet!

Za neke recepte za peciva anis se potapa u vino, a zatim procedi. To je ono što daje predivan ukus slatkim poslasticama kao što je tradicionalni austrijski uskršnji hleb.

Anisbluete
Ursprungsgebiet von Anis auf der Weltkarte: Guatemala

Biljka

Anis potiče iz oblasti istočnog Mediterana, ali danas su Rusija, Centralna Amerika i Italija među većim proizvođačima. Anis nije isto što i zvezdasti anis – iako su sličnog ukusa, ova dva začina potiču od različitih biljaka koje nisu u srodstvu. Jednogodišnja biljka anisa raste do visine od 60 centimetara, a njegovi relativno mali beli cvetovi cvetaju od juna do septembra. Zapravo se plodovi koriste kao začin, a ne semenke, kao što se često pogrešno pretpostavlja. Plodovi anisa su ovalnog oblika i dugački od tri do pet milimetara.

Činjenice

Latinski naziv
Pimpinella anisum L.
Porodica
Porodica peršuna (Apiaceae)
Drugi nazivi
Semenke anisa, sladak kumin
Poreklo
Oblast istočnog Mediterana

Otkrijte više

Beli biber

schwebender weißer Pfeffer