Vlašac

liegender Schnittlauch

Vlašac je samonikla biljka koja raste u Evropi, ali se veruje da je prvobitno stigla iz centralne Azije. Njegov blag ukus koji podseća na crni luk je neizostavni deo bečke kuhinje.

Blühenden Schnittlauch auf einer Blatte liegen

Vlašac kao začinsko bilje

Šuplji listovi vlašca su jedan od najpopularnijih kulinarskih začina u centralnoj i severnoj Evropi. Čak su i stari Rimljani cenili ovaj začin blago ljutog ukusa nalik na crni luk. Pretpostavlja se da je vlašac stigao na evroazijsko tlo iz centralne Azije pre nekoliko hiljada godina. Danas pretežno raste u šumama i livadama Nemačke i Austrije, kao i peršun. Osim njegovih listova, cvetovi vlašca su takođe jestivi i koriste se za dodavanje predivnog ukusa jelima od jaja i supi od krompira.

belegtes Brot mit Schnittlauch garniertmehlige Hände, die einen Teig auflegen

Upotreba

Predivan ukus vlašca se koristi kao začin za paprikaše, supe, sosove, jela od mesa i povrća, jela od jaja, salate, namaze, blage sireve i sendviče. Vlašac je posebno ukusan u kombinaciji sa krbuljicom, estraergonom i peršunom. Dodajte vlašac jelima neposredno pre serviranja jer brzo gubi ukus kada se izloži toploti. Vlašac je savršen kao začin za francuska, nemačka i austrijska jela – međutim, posebno je poštovan u bečkoj kuhinji: Tradicionalno, kuvana govedina (Tafelspitz) se servira sa hladnim sosom od vlašca kao i sa začinom koji se pravi od jabuka i rena, a supa od govedine se takođe garnira posipanjem ovog seckanog začina.

Savet!

Trudite se da ne koristite vlašac i beli luk u istom jelu, pošto će to proizvesti previše jak ukus. Bolje je da koristite divlji beli luk jer njegov delikatan ukus savršeno upotpunjuje vlašac.

Schnittlauch Pflanze 1
Schnittlauch Landkarte

Biljka

Relativno neugledna biljka vlašca je najmanji član porodice crnog luka, u koju takođe spadaju divlji beli luk, beli luk i crni luk. Njegove cevaste zelene stabljike rastu do visine od oko 15 centimetara. U periodu od maja do avgusta ima cvetove u rasponu od bele do ljubičaste boje. Vlašac je jedna od nekoliko začinskih biljaka koje rastu na većim nadmorskim visinama na Alpima i zbog toga su neizostavni deo kuhinje u ovoj oblasti. Do perioda kada biljka počne da cveta, ukus vlašca je već uglavnom izgubljen, potrebno je da se ubere pre nego što procveta da bi se dobio optimalan ukus. Veće stabljike imaju najintenzivniji ukus, dok tanje imaju suptilniji ukus.

Činjenice

Latinski naziv
Allium schoenoprasum L.
Porodica
Porodica crnog luka (Alliaceae)
Drugi nazivi
Divlji vlašac, crni luk vlašac
Poreklo
Verovatno centralna Azija

Otkrijte više

Začinska paprika

schwebender Paprika