Estragon

Estragonzweig

Kao i popularni senf i bearnez sos, suptilno gorak ukus estragona je izuzetan dodatak za jela od mesa i supe.

auf Holzbrett liegende Estragonzweige

Estragon kao začinsko bilje

Suptilno zeljast ukus estragona ima blago gorak ukus i malo podseća na anis. Francuski i nemački estragon imaju mnogo intenzivniji, slađi i pikantniji ukus od gorkog ruskog ili sibirskog estragona. Ime estragon potiče od grčke reči za zmaja ili zmiju – a drugi naziv za estragon je „zmajeva biljka“. Poreklo ovog naziva potiče od uvreženog sujeverja da estragon može da otera ove opasne životinje. Koren estragona, koji je uvijen i u obliku kalema, takođe je dovođen u vezu sa zmajevima.

angerichtetes Pastagerichtliegende Estragonzweige

Upotreba

Ovo začinsko bilje je posebno popularno u francuskoj i gruzijskoj kuhinji i koristi se kao začin za (kremaste) sosove, jela od ribe i mesa, salate, konzerviranu hranu i morske plodove, kao i supe, povrće i biljni maslac. Ukus estragona najbolje se ističe u kombinaciji sa kiselinom sirćeta, senfa, vina i limunovog soka. Sveži i osušeni listovi estragona daju predivan ukus jelima, posebno kada se upare sa crnim biberom, peršunom, belim lbelukom i mirođijom. Estragon je takođe otporan na toplotu pa može da se kuva dugo, a da pritom ne izgubi ukus.

Savet!

Estragon je ključni sastojak bearnez sosa. U kombinaciji sa žumancetom jajeta i maslacom, estragon i krbuljica daju ovom sosu izuzetan ukus visoke francuske kuhinje.

Dillblüte
Ursprungsgebiet von Estragon auf der Weltkarte: Indien

Biljka

Višegodišnja biljka verovatno potiče iz centralne Azije, a posle su je Arapi doneli u oblast Mediterana. Estragon se danas pretežno uzgaja u Evropi, Bliskom istoku, Indiji i Severnoj Americi. Ovaj član porodice belih lala raste do visine od 1,5 metara i ima beličasto-zelene cvetove. Uski listovi biljke estragon, koji rastu do oko 5 cm, koriste se kao začin. Nemački, francuski i ruski (ili sibirski) estragon su vrste koje se najčešće koriste u evropskim zemljama, dok je meksički estragon popularniji u SAD i Meksiku. Meksički estragon ima sličan ukus, ali je mnogo slađi.

Činjenice

Latinski naziv
Artemisia dracunculus L.
Porodica
Porodica belih rada (Asteraceae)
Drugi nazivi
Zmajeva biljka
Poreklo
Verovatno centralna Azija

Otkrijte više

Karanfilić

schwebende Nelken