Komorač

fliegender Fenchelsamen

Bilo da se koristi kao povrće ili začin, komorač je popularan sastojak za pripremu hrane. Intenzivan i sladak ukus njegovih plodova koristi se kao začin za slatka i pikantna jela širom sveta.

Fenchelsamen in einer Schüssel

Komorač kao začin

Po rečima poznavalaca, verovatno ne postoji svestranija biljka od komorača. Lukovica komorača se koristi kao povrće, a grančice mogu da se koriste isto kao mirođija, dok se polen komorača koristi kao ekskluzivan začin. Plodovi komorača (koji se često nazivaju „semenke komorača“) su posebno popularni. Njihov intenzivan, sladak ukus podseća na anis i sladić. Ima dokaza da se za ovu biljku zna već 5000 godina – stari Grci su komorač zvali „maraton“. Nije slučajno što se ovaj naziv poklapa sa poznatom lokacijom u blizini Atine. Grci su tu porazili Persijance 490. godine pre nove ere i veruje se da su tom mestu dali naziv po začinskom bilju koje je u toj oblasti raslo u izobilju.

aufeinander liegende BrotlaibeBrotstück, das mit Aufstrich bestrichen wird

Upotreba

Kao i anis, komorač se tradicionalno dodaje hlebu, ali se takođe često dodaje u torte i peciva. Takođe daje aromatičan ukus slatkim i pikantnim jelima sa svih meridijana. Supe, sosovi, riba, svinjetina, krompir, crni luk, masline i pomorandže dobijaju svež i blago gorak ukus kada im se doda komorač. Kratko zapecite cele semenke komorača u suvom tiganju da bi otpustio još intenzivniji ukus. Sa druge strane, grančice komorača ne bi trebalo da se dodaju u toku pripreme hrane već samo da se pospu po jelu. Komorač ima posebno predivan ukus u kombinaciji sa anisom, kimom, korijanderom i belim lukom pošto ovi začini upotpunjuju njegov ukus.

Savet!

Ako želite preukusan čaj od komorača, u avanu sa tučkom izmrvite jednu supenu kašiku komorača po šolji čaja. Izmrvljeni komorač sipajte u cediljku za čaj, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji sedam minuta.

Fenchelpflanze am Feld
Ursprungsgebiet von Fenchel auf der Weltkarte: Sri Lanka

Biljka

Pretpostavlja se da biljka komorača potiče sa Sicilije, gde je takođe prisutan u mnogim tradicionalnim jelima. Danas se komorač uzgaja pretežno u Kini, Siriji i Turskoj. Biljka raste do visine od dva metra i ima svetlozelene peraste listove koji izgledaju slično kao mirođija. Postoji nekoliko vrsta komorača, uključujući gorki komorač i slatki komorač. Najupečatljiviji predstavnici ovog začinskog bilja su ipak divlji komorač i „češljani“ komorač. U srednjem veku Karlo Veliki je naredio da komorač i drugo začinsko bilje moraju da se uzgajaju u baštama manastira. To je nesumnjivo jedan od razloga zbog čega je komorač danas rasprostranjen po centralnoj Evropi.

Činjenice

Latinski naziv
Foeniculum vulgare Mill.
Porodica
Porodica peršuna (Apiaceae)
Drugi nazivi
Obični komorač, baštenski komorač
Poreklo
Oblast Mediterana

Otkrijte više

Korijander

schwebendes Korianderblatt