Korijander

schwebendes Korianderblatt

Seme i listovi biljke korijandera imaju različit ukus koji varira od orašastog do kiselkastog. Biljka potiče iz oblasti Mediterana.

Koriandersamen auf einem Hozlöffel

Korijander kao začin

Biljka korijandera proizvodi dva začina različitih ukusa. Listovi biljke, poznati pod nazivom silantro, imaju kiselkast, blago mošusan ukus koji ne voli svako. Međutim, samo u severnoj Evropi i SAD silantro nije univerzalno prihvaćen – listovi su izuzetno popularni širom Azije. Za razliku od listova, seme korijandera ima pikantan, orašast ukus i mnogo je omiljenije širom sveta. Korijander ne potiče iz Azije, kao što se često pretpostavlja, zapravo je iz oblasti Mediterana.

Koriander, wie er zerschnitten wirdKoriander mit Limetten in einer Schüssel

Upotreba

Seme korijandera se retko koristi samostalno jer se odlično kombinuje sa većinom drugih začina. Posebno zaokružen ukus proizvodi kada se koristi sa kuminom, što je čest slučaj u mešavinama začina za kari. Seme se takođe koristi za pečenu hranu, sosove i kobasice, kao i za meso, povrće i jela od sočiva. Za razliku od semena, sveži listovi korijandera se uglavnom dodaju neposredno pre serviranja. Oni gube ukus ako se kuvaju predugo, a takođe brzo gube svojstva kada se zagrevaju. Listovi korijandera su posebno popularni u azijskim i centralnoameričkim jelima.

Savet!

Seme korijandera je posebno ukusno kada se pre upotrebe kratko proprži bez dodavanja ulja. Često sklanjajte tiganj sa vatre da seme ne bi izgorelo.

Korianderblüte
Ursprungsgebiet von Koriander auf der Weltkarte: östlicher Mittelmeerraum

Biljka

Listovi korijandera su slični peršunu. Biljka raste do visine od pola metra i njeni listovi su bele do svetloroze boje. Pošto je član porodice peršuna, korijander je u srodstvu sa komoračem, anisom, kuminom i peršunom. Korijander se proširio iz Evrope u Indiju preko bivšeg puta začina, a konkvistadori su ga kasnije doneli u Centralnu Ameriku. Postoje dve vrste korijandera: Evropski i orijentalni. Evropski korijander ima manje, tamnije semenke sa mnogo aromatičnijim i blago pikantnijim ukusom – idealan je za pečenje. Orijentalni korijander je bež boje i ima blag, voćni ukus. Koristi se uglavnom za kari, paprikaš i zapečeni paprikaš.

Činjenice

Latinski naziv
Coriandrum sativum
Porodica
Porodica peršuna (Apiaceae)
Drugi nazivi
Arapski/kineski/indijski peršun, silantro, vrtoglavica
Poreklo
Oblast istočnog Mediterana

Otkrijte više

Krbuljica

Kerbelzweig