Kim

fliegender Kümmel

Ovaj začin je verovatno najstariji na svetu – raste u Austriji. Zahvaljujući gorkom, zemljanom i blagom ukusu, kim je važan sastojak u evropskoj kuhinji.

Kümmel auf einem Holzlöffel

Kim kao začin

Gorak, aromatičan i toplo-ljutkast ukus kima prepoznatljiv je klasik u mnogim specijalitetima austrijske i nemačke kuhinje, ali retko se koristi izvan Evrope, pa čak i oblasti Mediterana. Kim, tipičan začin bečke kuhinje, ima dugu istoriju – poznato je da su ga koristili u antičkoj Grčkoj i Rimu, a veruje se da je u centralnoj Evropi korišćen još u neolitu. Mleveni kim potopljen u ulje dugo je korišćen na brodovima, kako bi se zalihe hrane odbranile od štetočina.

Kneten von einem TeigGewürzbaguette mit Kümmel bestreut

Upotreba

Kim je odličan dodatak obilnim i bogatim obrocima jer njegova blaga gorčina pomaže u balansiranju ukusa. Njegov ukus upotpunjuje mnogo drugog začinskog bilja i začina, a posebno beli luk, crni luk, začinsku papriku i majoran. Pre dodavanja jelu kim može da se samelje ili isecka – a mogu da se koriste i cele semenke da bi se dobio intenzivan nalet ukusa kada se zagrizu. Teško je zamisliti tradicionalna austrijsku kuhinju bez aromatičnosti kima. Ovaj začin se koristi za pečenu svinjetinu, Krautfleckerl pastu, perece, kiseli kupus, sir i razne kolače.

Savet!

Seckanje celih semenki kima sa belim lukom sprečava da semenke odskaču sa daske za seckanje. Oba sastojka su vam svakako potrebna za većinu bečkih jela, tako da ovaj način štedi i vreme i trud.

Kümmelblüte in der Natur
Ursprungsgebiet von Kümmel auf der Weltkarte: Indien

Biljka

Kada govorimo o kimu kao začinu, mislimo na plod dvogodišnje biljke kima. Biljka raste do visine od jednog metra i ima male bele cvetove. Kim se uzgaja i koristi kao začin u Evropi najmanje 5000 godina, što znači da je vrlo verovatno najstariji začin na svetu. Kim koji se uzgaja u Austriji je posebno visokog kvaliteta jer ima intenzivan ukus i idealan procenat esencijalnih ulja. Kompanija Kotányi je takođe zaslužna za to što je kultivisanje kima u Austriji doživelo svojevrsnu renesansu od 1980. godina.

Činjenice

Latinski naziv
Carum carvi
Porodica
Porodica usnatica (Lamiaceae)
Drugi nazivi
Meridijanski komorač, persijski kumin
Poreklo
Verovatno Afrika i Indija

Otkrijte više

Kleka

fliegende Wacholderbeeren