Divlji beli luk

Bärlauchblätter

Listovi divljeg belog luka imaju sličan ukus kao i kod njegovog parnjaka i predstavljaju odličan začin za supe, sosove, namaze i umake. Alpski divlji beli luk je deo bečke istorije.

Baerlauch Gewuerzbild

Divlji beli luk kao začinsko bilje

Divlji beli luk se često koristi kao zamena za beli luk, ali njegov izuzetan ukus je mnogo delikatniji. Ovo alpsko začinsko bilje zapravo podseća na vlašac u smislu blagog ukusa. Pretežno se koristi kao začin tradicionalnih austrijskih i južnonemačkih jela, iako se sve više koristi u savremenoj pripremi hrane. Od početka Prvog svetskog rata pa sve do završetka Drugog svetskog rata, mnogo ljudi je gladovalo. Tokom tog perioda, mnogi građani Beča su bili zahvalni na divljem belom luku koji se mogao naći u šumama Beča – to je vesnik proleća koji se prvi pojavi posle zime.

geschnittenen Bärlauch in einem SiebBaerlauchpesto in einem Glas

Upotreba

Sveži listovi divljeg belog luka trebalo bi da se beru dok su što mlađi i pre nego što biljka procveta da bi se dobio najbolji ukus. I u osušenom obliku ovo začinsko bilje je odličan dodatak supama, namazima, salatama, jelima od mesa, pireima i sosovima, kao što je pesto. Ukus divljeg belog luka je izuzetno osetljiv na toplotu, zato je najbolje da se iseckani listovi dodaju u vruće jelo neposredno pre serviranja kako ne bi izgubili ukus. Jedan odličan izuzetak od ovog pravila su jela od živine i mesa koja su punjena divljim belim lukom jer to omogućava da se ukus začinskog bilja oslobađa lagano.

Savet!

Seckani divlji beli luk i prstohvat ljute paprike pretvaraju hleb namazan sirnim namazom (kao što je brindza) u pravi gurmanluk!

Bärlauchblüte
Ursprungsgebiet von Baerlauch auf der Weltkarte

Biljka

Sezona divljeg belog luka traje od sredine marta do početka maja na livadama i aluvijalnim šumama Alpa. Iako ovo začinsko bilje na nekim drugim mestima raste i nakon ovog perioda, divlji beli luk više nije pogodan za kuvanje nakon što biljka procveta. Raste do pola metra u visinu i ima bele cvetove u obliku zvezde. Kao i beli luk i crni luk, divlji beli luk pripada porodici crnog luka, iako je njegova lukovica mnogo manja i retko se koristi u kuvanju. Budite pažljivi prilikom berbe divljeg belog luka – lako može da se pomeša sa otrovnim đurđevkom i jesenjim krokusom.

Činjenice

Latinski naziv
Allium ursinum L.
Porodica
Porodica crnog luka (Alliaceae)
Drugi nazivi
Sremuš, drveni beli luk, medveđi beli luk
Poreklo
Alpski region

Otkrijte više

Đumbir

schwebende Ingwerknollen