Čurukot

fliegende Schwarzkümmelsamen

Orašast, blago sladak i gorak ukus čurukota je deo bliskoistočne i azijske kuhinje, popularan kao dodatak testu za somun.

Schwarzkümmelsamen in einer Schale und auf einem Löffel

Čurukot kao začin

Čurukot ima onoliko različitih nijansi ukusa kao što ima naziva. Ovaj začin je takođe poznat kao crni kim, crni kumin i semenke crnog luka, a koristi se kao začin u jelima Bliskog istoka, Persije, Avganistana, Pakistana i Indije. Orašast, blago ljut i pomalo sladak i gorak, ukus ovih semenki ima note pečenih oraha, origana majčine dušice i bibera. Čurukot se pominje u Starom zavetu, pominje ga prorok Muhamed – naziv čurukota na arapskom „Habba el Baraka“ (blagoslovene semenke) je referenca na to. Nakon što je postao začin koji se najčešće koristi za somune na Bliskom istoku, čurukot je trenutno sve popularniji u Evropi.

Eierkarton mit EiernBrötchen mit Schwarzkümmel bestreut

Upotreba

Čurukot je idealan za bliskoistočna i azijska jela i koristi se kao začin za somune kao što su indijski naan hleb, ukišeljeno povrće, sosovi, (ovčiji) sir, kari, jela koja sadrže plavi patlidžan, skvoš, korensko povrće i mahunarke. Da biste obogatili ukus čurukota, pre upotrebe zagrejte semenke u suvom tiganju ili na vrelom ulju. Čurukot je potpuno bezukusan u celini – semenke oslobađaju karakterističan ukus samo kada se samelju ili sažvaću. Ovaj začin je često prisutan u azijskim, arapskim ili afričkim mešavinama začina, na primer u indijskoj mešavini „Panch Phoron“ (mešavina pet začina).

Savet!

Ukusi čurukota i susama se savršeno upotpunjuju. Ova kombinacija je idealna za peciva jer im daje predivno aromatičan ukus.

Schwarzkümmelblüte
Schwarzkuemmel Landkarte

Biljka

Uprkos različitim imenima po kojima je poznat čurukot, nije u srodstvu sa kimom ili kuminom, iako ga ljudi često mešaju sa ovim začinima. Čurukot pripada porodici ljutića i istog je roda kao i mak. Jednogodišnja biljka raste do visine od oko jednog metra. Ima sivozelene, peraste listove i beloplave cvetove. Mat-crne semenke u obliku kapi nalaze se u mahuni semenki i koriste se kao začin. „Đavo u grmlju“ se ponekad koristi kao naziv za dekorativnu vrstu ove biljke. Najveći proizvođači čurukota su Indija, Turska i Egipat.

Činjenice

Latinski naziv
Nigella sativa L.
Porodica
Porodica ljutića (Ranunculaceae)
Drugi nazivi
Crni kumin, crni kim, seme crnog luka
Poreklo
Zapadna Azija, južna Evropa, Bliski istok

Otkrijte više

Divlji beli luk

Bärlauchblätter