Beli biber

schwebender weißer Pfeffer

Ukusi bibera se razlikuju kao i njegove boje. Ljutina i suptilan ukus belog bibera su savršeni za začinjavanje mesa i sosova.

liegender weißer Pfeffer

Beli biber kao začin

Biber je daleko najčešći začin na svetu. Ljutina i ukus bobica, poznatih kao zrna bibera, razlikuje se u odnosu na boju. Razlika u boji nema veze sa različitim vrstama biljke bibera – to ukazuje na stepen zrelosti zrna bibera. Beli biber ima intenzivnu ljutinu, a ukus je manje dominantan. Ovaj začin je bio veoma cenjen u antičkim vremenima i korišćen je čak i u kuhinji antičkog Rima. Tokom srednjeg veka, biber je postao statusni simbol i bio je korišćen kao sredstvo plaćanja. U engleskom jeziku izraz „zrno bibera“ se i dalje koristi u pravnom sistemu za označavanje isplate malog iznosa novca.

Pfeffern von Feigenselbstgemachte Pizza mit Feigen und Prosciutto

Upotreba

Beli biber daje ljutinu jelima, ali ne i poseban ukus, zbog čega se retko koristi kao jedini začin. Umesto toga, beli biber se često koristi za dobijanje balansiranog i punog ukusa jela. Idealan je za bele sosove kao što je bešamel sos gde bi crni biber narušio estetiku jela. Beli biber se koristi kao začin za marinade, ribu, grilovanu i prženu hranu, supe, sosove, prelive i salate – teško je da zamislimo pikantno jelo uz koje ne ide beli biber. Biber bi uvek trebalo da se melje neposredno pre upotrebe u mlinu ili avanu sa tučkom jer brzo gubi ukus.

Savet!

Biber bi trebalo da se doda tek nakon prženja ili kuvanja hrane. Može da postane gorak kada se izloži visokoj temperaturi i gubi ukus kada se dugo kuva u mlevenom obliku.

Pfeffer Pflanze mit unreifen Pfeffer
Ursprungsgebiet von weißem Pfeffer auf der Weltkarte: Indien

Biljka

Ova zimzelena biljka potiče iz Malabara u zapadnoj Indiji, a danas se uzgaja pretežno u Aziji, Madagaskaru i Brazilu. Tropski žbun ima velike listove sa dugom stabljikom i oko 20–30 koštunica na svakoj vlati. Beli biber se dobija od zrna crnog bibera koja se prethodno potope, oljušte i osuše. Prepoznatljiva ljutina belog bibera potiče od alkaloida piperina i njegovih derivata. Ova supstanca podstiče efekat topline ili bola koji se tumači kao ljut ukus. Naše telo odgovara lučenjem hormona sreće kako bi „bol“ bio podnošljiviji.

Činjenice

Latinski naziv
Piper nigrum
Porodica
Porodica bibera (Piperaceae)
Poreklo
Indija

Otkrijte više

Beli luk

schwebende Knoblauchknolle