Začinska paprika

schwebender Paprika

Blago voćna začinska paprika se koristi kao začin za supe, sosove i jela od mesa. Teško je poverovati na osnovu njenog uspeha da je začinska paprika prvobitno uvedena u evropsku kuhinju kao zamena za biber.

Paprikapflanze mit Frucht

Paprika kao začin

Začinska paprika nema jaku aromu i njen ukus varira od blagog i voćnog do vatreno ljutog, u zavisnosti od vrste paprike. Mađarska začinska paprika dobija svoju tipičnu i prepoznatljivu boju u toku tradicionalnog procesa sušenja. Vredna esencijalna ulja se ispuštaju u toku naknadnog procesa mlevenja. Nepisano pravilo za začinsku papriku u prahu je „što je crvenija, to je blaža“: Ako prah sadrži mnogo posebno ljutih semenki, dobija matirano-braonkasto-crvenu boju. Začinska paprika je toliko važna u austrijskoj kuhinji da lokalno stanovništvo koristi reč „paprizieren“, što bukvalno znači „začiniti paprikom“.

aufeinander liegende PaprikaAufschneiden eines Paprikas

Upotreba

Začinska paprika ima visok sadržaj šećera, tako da brzo gori kada se prži i postaje gorka. Da se to ne bi desilo, pospite prah začinske paprike u mast dok je još vruća ili u zapršku i sklonite posudu sa vatre. Nakon toga, začinska paprika bi trebalo da se razblaži tečnošću, mesom ili krompirima. Prah bi trebalo da se čuva na tamnom mestu u dobro zaptivenoj posudi jer će u suprotnom brzo izgubiti boju i ukus. Začinska paprika ima blagi efekat zgušnjavanja i zahvaljujući njoj supe i sosovi postaju pikantni i gusti, a daje im i neverovatnu crvenu boju. Kao i u gulašu, jelima od ribe i mesa, začinska paprika je posebno dobar dodatak pikantnim i blagim paprikašima.

Savet!

Ukusi i boje začinske paprike u prahu se oslobađaju kada se dodaju u vruću mast – posipanje hrane nakon završene pripreme nema veliki uticaj.

Paprikapflanze mit Früchten
Ursprungsgebiet von Paprika auf der Weltkarte: Mexico

Biljka

Biljka paprike pripada istom rodu kao i čili papričice. Postoji na hiljade različitih podvrsta paprike koje se razlikuju po obliku, veličini, boji i, najvažnije, po ukusu. Kao i kod čili papričica, začin u paprici se nalazi u belim pregradnim zidovima. Pretpostavlja se da je začinska paprika prvobitno stigla u Evropu iz Kolumbije ili Indije i da se koristila kao jeftinija zamena za biber. Danas se uzgaja uglavnom u Španiji, Srbiji, Izraelu, Centralnoj i Južnoj Americi i Kini. Međutim, ljubitelji hrane su saglasni da je najbolja začinska paprika iz Mađarske.

Činjenice

Latinski naziv
Capsicum annuum
Porodica
Porodica pomoćnica (Solanaceae)
Drugi nazivi
Kapsikum, peperoni, crvena paprika/pimento, španska/turska paprika
Poreklo
Meksiko, Kolumbija

Otkrijte više

Žalfija

Salbei Kotanyi Detail