So

Himalayasalz

Ovo belo zlato je već dugo dragoceno. Ukusi različitih vrsta soli se razlikuju u zavisnosti od toga odakle potiču, a veličina zrna takođe utiče na način pripreme jela.

Salze in einer Schale

So kao začin

Kelti su počeli da kopaju so u alpskom regionu još 1000 godina pre nove ere. Ovo belo zlato je bilo dragoceno i sve do 16. veka je bilo rezervisano za bogate slojeve. Stari Rimljani su ponekad isplaćivali vojnike u soli: Engleska reč „salary“ (na srpskom „plata“) potiče od latinske reči „salarium“ što znači „so“. Iako je so uvek slanog ukusa, različite vrste se razlikuju po pitanju intenziteta, konzistencije i tačnog ukusa. Kuhinjska so, morska so, kamena so i kristalna so se dobijaju kopanjem ili iz morske vode. Saznajte zanimljive činjenice o različitim vrstama soli i kako se koriste.

Steckerlfisch am Grilleingesalzene Fische

Upotreba soli

Važno je da uvek razmislite koja vrsta soli i koja veličina zrna je najbolji izbor za vaše jelo. Posebno kvalitetne soli ne bi trebalo da se koriste tokom kuvanja – najbolje je da se pospu po jelu pre serviranja kako se njihov predivan ukus ne bi izgubio. Opšte pravilo je da bi so trebalo da se dodaje što kasnije pošto tečnost jela isparava tokom pripreme, zbog čega jelo može da postane preslano kada dođe vreme za serviranje. Cvet soli, na francuskom „fleur de sel“, daje posebno iskustvo ukusa, jer ova morska so ima posebno hrskavu teksturu. Kao kvalitetna so koja se dodaje na kraju pripreme, idealna je kao začin za meso i ribu.

Savet!

So takođe daje odličan ukus slatkim jelima. Na primer, prstohvat soli u toploj čokoladi ili kakaou zaista obogaćuje ukus.

Himalayasalz
Salz Landkarte

Vrste soli

Evaporisana so

Dobija se potapanjem podzemnih slanih komora slatkom vodom. So se rastvara u vodi, zatim se ispumpava i obrađuje da bi se dobila kuhinjska so.

Morska so

Morska voda se kanalima dovodi do prirodnih i veštačkih basena (jezera za isparavanje soli). Vremenom voda isparava, a ostaje kristalizovana morska so. Posebno je pogodna kao začin za jela. Bilo da je u grubom ili mlevenom obliku, savršena je za pečenje, šnicle, supe i ragu.

Kamena so

Kamena so je ranije kopana pod zemljom pomoću čekića i dleta. Danas se uglavnom dobija bušenjem i miniranjem. Ogroman pritisak tokom miliona godina proizvodi gustu kristalnu strukturu. Poput himalajske soli, predivan ukus kamene soli se često koristi za upotpunjavanje ukusa jela i sosova.

Otkrijte više

Vanila

liegende Vanilleschoten mit Blüte